
Bebeğimin İlk Diş Muayenesini Ne Zaman Yaptırmalıyım?
Dünya Sağlık Örgütü (World Health Organisation-WHO) ve Amerikan Pediatrik Diş Hekimleri Birliği (American Academy of Pediatric Dentistry-AAPD) ilk diş hekimi ziyaretinin bebeğin ilk dişi çıktıktan sonra (~6 aylık) veya ilk doğum günlerinde yapılmasını öneriyor.
Bebeklerin diş gelişimleri henüz anne karnında iken başlamaktadır. Herhangi bir sorun varlığı genellikle çocukların dişleri çıkmadan önce tespit edilebilmektedir. Bu nedenle bir diş hekiminin bebeğin ağzını değerlendirmesi için 6 ay-1 yaş erken gibi duyulsa da, bu ziyaret zamanı kesinlikle erken değildir. Bununla birlikte ilk muayene yalnızca diş muayenesi ile sınırlı değildir. Pediatrik diş hekimlerinin öncelikli görevi, çocukların dişlerini çürük oluşmadan korumaktır.
İlk Muayenede Ebeveynleri ve Bebekleri/Çocukları Neler Bekliyor?
• Kontrol amaçlı yapılan ilk muayene, hekim ve çocuk arasında ortak iletişim dilinin bulunması ve güven bağının kurulması amacıyla tanışma seansı ile başlar.
• Ayna ve ışık yardımı ile klinik muayene ve gerekli ise radyografik değerlendirme yapılarak dişler muayene edilir.
• Kullanılan tüm el aletleri AGU (anlat, göster, uygula) yöntemi ile çocuğunuza anlatılır, ne işe yaradıkları gösterilir ve bazı aletleri kullanmalarına izin verilebilir. Çocuk diş hekimleri bu yaklaşım ile onların diş hekimi korkularını ortadan kaldırmayı amaçlamaktadır.
• Ebeveynler bebeklerin sürmüş ve sürecek olan dişlerinin bakımı hakkında bilgilendirilir. Diş sürme döneminde olan bebeklerin ağrılarını ve huzursuzluklarını hafifletecek yöntemler üzerine konuşulur.
• Uygulamalı oral hijyen eğitimi, doğru ve etkin diş fırçalama yöntemi, çocuğun yaşına ve çürük riskine uygun diş macunu tercihi ve uygun diş fırçası seçimi hakkında bilgilendirme yapılır.
• Ebeveynler, besinler ve diş çürükleri arasındaki korelasyon hakkında bilgilendirilir, beslenmenin diş çürükleri üzerindeki etkisi anlatılır.
• Bunun yanı sıra bebeğin gece beslenmesi, emme alışkanlığı, biberon ve emzik kullanımı gibi konular da yine ilk muayenede görüşülen konular arasında yer alır. Ortaya çıkacak problemler hakkında bilgilendirme yapılarak alınabilecek önlemler üzerine konuşulur.
• Ebeveynler koruyucu uygulamalar hakkında bilgilendirilir.
• Çürük riski tayini yapılarak kontrol seansı sıklığı belirlenir. Düzenli aralıklarla sizi kontrollere çağırarak diş sağlığını kontrol altında tutar.