
Çocuklarda ilk diş hekimi deneyiminin hem çocuk hem de hekim açısından olumlu geçmesi için problemler başlamadan önce önlem alınmalıdır. Bu nedenle bebeklikte ilk dişin çıkmasını takip eden 1 yıl içerisinde ilk diş hekimi ziyaretinin yapılması önerilir. Bebeğin küçük yaştan itibaren hekime ve ziyaret ettiği ortama aşinalık kazanması dental fobi oluşmasını önler. Daha ileri dönemlerde diş hekimiyle tanışacak çocuk hastalar için ise bazı noktalara dikkat etmek gerekir:
Çocuğumu Ilk Muayeneye Nasıl Hazırlarım ?Ebeveynlere Öneriler :
Çocukların diş hekimi ziyaretleri öncesinde bu fikre alıştırılmış olmaları, kendilerini hazırlamaları açısından onlara fırsat verir. Bu hazırlık sürecinin randevudan önceki bir hafta içerisinde yapılması yeterlidir, uzun süre önce başlanması kaygıyı artırıcı etkiye neden olabilmektedir.
Diş hekimi ziyareti ve diş fırçalama temalı kitaplar, video ve animasyonlar, ayna karşısında diş sayma vb. oyunları birlikte oynadığınız oyunlara entegre etmeniz faydalı olacaktır.
Hekimin sosyal medya hesabı var ise, çocuklarla birlikte oyunlar oynadığı içerikleri izletmek, klinik görsellerini ve klinikte yer alan oyuncakları göstermek onlarda merak uyandıracak ve ilk ziyarete hevesle gelmelerini sağlayacaktır.
Ebeveynler istenmeyen durumları kontrol altına alma yöntemi olarak korkutmak amaçlı “diş hekimine götürme” veya “iğne yaptırma” ile çocukları tehdit etmemelidir. Bu tür davranışlar çocuklarda önyargı ve kaygıya neden olmaktadır. Çocuğun diş hekimine götürülmesi bir ceza anlamı taşımamalıdır. Tam aksine çocuğa diş hekimine severek gideceği bir ortam yaratılmalıdır.
Ebeveynler çocuklarına kendi dental deneyimlerini aktarmamalı, kaygılarını onlara yansıtacak davranışlardan kaçınmalıdır.
Tedaviden önce cocuklara ‘ korkma, hiç acımayacak’ gibi cümleler kurulmamalıdır. Bu cümle çocukların bilinçaltında ‘demek ki korkulacak bir durum var’ şeklinde kodlanabilmektedir.